header foto
 

Wat je nog niet wist over ons bestuur: Evert Jan de Vries

29-3-2019 Nieuws

De afgelopen jaren hebben zij zich met hart en ziel ingezet voor onze club, maar vanaf 10 april zit de bestuurstermijn van vijf bestuursleden er dan echt op. Er heeft zich al een aantal geschikte kandidaten gemeld voor de rol van voorzitter en penningmeester. Echter, een bestuur is pas voltallig als er ook een secretaris is en die hebben we nog niet kunnen vinden. Om een idee te geven van wat een bestuursfunctie bij AHC IJburg zoal inhoudt, vertellen alle vertrekkende bestuursleden over hun bestuursperiode. Deze keer is het de beurt aan Evert Jan, secretaris en bestuurslid communicatie.

Waarom ben je secretaris/bestuurslid bij AHC IJburg geworden?

Dat was in 2013, dus al weer zes jaar geleden. Een hele leuke en enerverende tijd. We vierden de opening van het tweede veld en hebben dat jaar het tijdelijke clubhuis gebouwd, samen met een heleboel vrijwilligers. In een beginnende vereniging en een wijk die hard groeit, was het vanzelfsprekend dat hier en daar de schouders er onder moesten. 

Met mijn twee dochters die hockeyen en mijn eigen sport en communicatie achtergrond, lag het voor de hand dat ook ik een bijdrage ging leveren. Ik ben enorm blij dat ik toen voor de hockeyclub heb gekozen. Ik heb de sport vervolgens echt leren waarderen. Wat ik toen niet wist, is dat de steun van de KNHB heel goed is. Dat maakt het allemaal makkelijker en leuker.

Als je nu terugkijkt op afgelopen jaren. Wat is er dan van jouw plannen terechtgekomen? 

Ik ben weliswaar een liefhebber van topsport, maar ik geloof nog veel meer in breedtesport. Topsporters komen wel bovendrijven. In een wijk als IJburg moet juist iedereen welkom zijn op de club, uitgedaagd worden en vooral plezier hebben. 

Dat zit nu behoorlijk goed verankerd in onze club. Maar dat is eigenlijk niet iets wat mijn plan was. We zijn het samen overeengekomen. Dat kenmerkt veel meer een vereniging. Je beslist met elkaar, met de leden! Mijn rol bestond dus veel meer uit het creëren van de juiste voorwaarden, luisteren, samen besluiten nemen en omzetten in daadkracht. 

Wat was voor jou echt succesmomentje?

Dat was het moment dat bijna alle teams voorzien waren van een eigen trainer. Trainers uit de jeugd en uit de eigen opleiding. Jarenlang waren we afhankelijk van de ouders van de jeugd. Ouders die vaak geen hockey ervaring hadden. Daar hoorde ik ook bij!

Er is natuurlijk geweldig werk verzet in de eerste jaren van de club. Ouders hebben zich enorm ingezet. Er zijn veel instructieavonden geweest en we hebben veel steun gehad van ons eigen technisch kader. Maar de omschakeling naar eigen (jeugd)trainers, het resultaat zien van de eigen opleiding, dat was een grote sprong voorwaarts. En het is natuurlijk veel leuker als de jeugd training krijgt van eigen oudere jeugd en senioren. 

Wat heb je van deze bestuursfunctie geleerd?

Werken als vrijwilliger en met vrijwilligers is natuurlijk iets heel anders dan met collega’s samenwerken in een bedrijf. De beloning zit nog veel meer in het leren, plezier en voldoening. Het werken met de anderen en ook het werken met mijn medebestuurders was leuk, leerzaam en uitdagend. Dat er zo veel energie, kennis en expertise is binnen onze club was ook een geweldige ontdekkingstocht. 

In het begin was het natuurlijk aanpoten. De eerste bestuurders waren echte pioniers. Een bestuur met een missie en heel veel daadkracht. In de laatste periode zijn we er in geslaagd om juist niet te veel van iedereen te vragen. Meer volgens het aloude vele handen maken licht werk. 

Wat wil jij je opvolger meegeven?

Koester het plezier in de vereniging en op de velden. Blijf altijd het plezier als uitgangspunt nemen. Natuurlijk gaat het in het spelletje om het winnen. Maar winst kun je ook op andere manieren behalen. Jezelf en anderen ontwikkelen, vrienden maken, lekker sporten en lol hebben!

Heb je interesse in een rol als bestuurslid? Of wil je op een andere manier bijdragen aan onze club? Klik hier voor de vacatureomschrijvingen. Heb je vragen? Stuur dan een mail naar: [email protected].

 
29-3-2019 Bestuur