header foto
 

Wat je nog niet wist over ons bestuur - Karlijn Baselaar

4-2-2019 Nieuws

De afgelopen jaren hebben zij zich met hart en ziel ingezet voor onze club, maar vanaf 10 april zit de bestuurstermijn van zes bestuursleden er dan echt op. De zoektocht naar hun vervangers is nog gaande. Om een idee te geven van wat een bestuursfunctie bij AHC IJburg zoal inhoudt, verschijnen er verspreid over zes weken op onze site en app korte interviews met alle vertrekkende bestuursleden. Deze keer is het de beurt aan Karlijn Baselaar, bestuurslid technische zaken senioren (helemaal rechts op de foto).

Waarom ben je in het bestuur gegaan van AHC IJburg?
"E
igenlijk had ik niet de ambitie om bestuurslid te worden. Wel zag ik zaken die wij in onze jonge vereniging konden verbeteren of nog moesten neerzetten. Toen ik geattendeerd werd op de vacature bestuurslid TZ-senioren, moest ik wel even nadenken. Dat klonk zo… bestuurlijk… zo.. tja… ook wel een beetje spannend. Maar mijn handen jeukten, ik dacht: ‘dit is mijn kans’. In eerste instantie om de seniorenafdeling beter te integreren in de club. Maar vooral ook om te helpen bouwen aan de organisatie. Toen ik drie jaar geleden begon als bestuurslid, was AHC IJburg al een enorm grote club. Dat vraagt om overzicht en duidelijkheid over wie wat doet. En om meer vrijwilligers. Die ook echt wat willen doen. Immers de beste stuurlui staan aan wal….”

Als je nu terugkijkt op afgelopen jaren. Wat is er dan van jouw plannen terecht gekomen?
"Voor wat betreft technische zaken senioren: een TC Seniorenbeleid dat we samen met de TC-jeugd en Technische staf hebben opgesteld. Verder dat ik samen met een aantal andere leden een TC-seniorencommissie heb opgericht die specifiek de technische zaken per senioren categorie organiseert en bewaakt. Commissies als bijvoorbeeld bar, evenementen en arbitrage hebben meer aandacht voor de seniorenleden. Ook is er meer aandacht voor het streven naar een gebalanceerd ledenbestand. (Jong) senioren zijn van groot belang voor de aanvulling van het technisch kader, vrijwilligers voor commissies en clubinkomsten. Daarnaast is het gelukt om meer transparantie te krijgen over taken en processen. Maar dat kan nog beter!”


Wat was voor jou echt een succesmoment?

"Dat zijn er best veel. Hockeytechnisch gezien: de KNHB HT opleidingen als aanvulling op de workshops van de technische staf. Top Jarrit! En dat er CS+ opleidingen kwamen. Uiteraard de eerste echte doorstroom vanuit de jeugd naar Heren 1 en Jong dames 1. Het contracteren van de trainer-coaches voor Dames 1 en Heren 1. En Clubbreed, dat er nog meer leden de handen uit de mouwen steken, bijvoorbeeld het ontstaan van de Tuchtcommissie (die gelukkig nog weinig te doen heeft), Veldcommissie, Vrijwilligersdesk, Commissie nieuw clubhuis en nog veel meer.


Wat heb je van deze bestuursfunctie geleerd? 

"Sowieso is mijn hockeykennis enorm vergroot. Ik heb denk ik alle artikelen gelezen die in de kennisbank van de KNHB staan. Onderzoeken, beleidsstukken, best practices van andere clubs. Super interessant! Overall vind ik de ervaring leerzaam. Je benut je vaardigheden als motiveren, mobiliseren, vooruitdenken, beslissen en verantwoordelijkheid nemen. 


Qua balans privé/werk; ik heb veel tijd en mijn grote neus gestoken in allerlei zaken, haha. Toen ik startte in mei 2016 was ik net klaar met een klus en kon ik extra veel tijd steken in deze rol. Mijn drie kinderen waren ook net op een leeftijd dat ik ze makkelijker alleen thuis kon laten. Dat was wel handig voor de vergaderingen, want je moet wel flexibel zijn in je tijd. Maar nu in combinatie met een full time job gaat het eigenlijk ook prima. Achteraf gezien legde ik de lat denk ik wel hoog.  Ik wilde zo snel mogelijk de vereniging laten draaien zoals ik gewend ben dat hockeyverenigingen draaien. Maar dat zijn clubs die vaak al wel twintig tot zeventig jaar bestaan. Gezien het feit dat AHC IJburg slechts acht jaar oud is en gezien ons grote aantal leden, ben ik trots op waar wij nu staan.”


Wat wil jij je opvolger meegeven?
"
Bouw voort op wat er nu staat. Bewaak de kwaliteit van het spelletje hockey. Daarmee bedoel ik focus op opleiden van scheidsrechters, clubtrainers en -coaches naar de standaarden van nu. Creëer met de uitbreiding van de veldcapaciteit meer ruimte voor de huidige leden. Een gebalanceerd ledenbestand is cruciaal. Een ledenbestand waarin prestatie- en recreatiehockey hand in hand gaan. Van jong tot oud. Een leven lang hockey en hockey voor iedereen! Je betekent zo meer dan alleen iets voor je eigen team of kind. Je betekent iets voor de hele vereniging en gemeenschap van IJburg. Hoe leuk is dat!”

Heb je interesse in een rol als bestuurslid? Of wil je op een andere manier bijdragen aan onze club?  Klik hier voor de vacatureomschrijvingen. Heb je vragen? Stuur dan een mail naar: [email protected].

 
4-2-2019 Bestuur