header foto
 

Wat je nog niet wist over ons bestuur

27-1-2019 Nieuws

De afgelopen jaren hebben zij zich met hart en ziel ingezet voor onze club, maar vanaf 10 april zit de bestuurstermijn van zes bestuursleden er dan echt op. De zoektocht naar hun vervangers is nog gaande. Om een idee te geven van wat een bestuursfunctie bij AHC IJburg zoal inhoudt, verschijnen de komende zes weken op onze site en app korte interviews met alle vertrekkende bestuursleden. De eerste keer is het de beurt aan onze voorzitter Josine Peters.

Waarom ben je voorzitter van AHC IJburg geworden?
"Ik woonde alweer bijna tien jaar op IJburg, had twee meiden op hockey, en realiseerde me hoeveel mensen zich hadden ingezet voor deze nieuwe wijk. Ik voelde me geroepen ook eens voorbij mijn eigen gezin te kijken en iets bij te dragen, en dacht aan de rol van voorzitter van AHC IJburg. Om zelf plezier te kunnen beleven en wellicht ook om iets te kunnen leren. Ik houd van strategie, van cultuur, van communicatie en verbinden, en zag wel voor me hoe ik dat in een voorzittersrol zou kunnen gebruiken. Een andere drijfveer was overigens ook dat ik vond dat er wel wat meer vrouwen in het bestuur mochten.”

Als je terugkijkt op de afgelopen jaren, wat is er dan van jouw plannen terechtgekomen?
"Toen ik aantrad in het voorjaar van 2015 vond ik het belangrijk dat de club minder afhankelijk zou worden van een paar mensen die heel veel op hun schouders hadden. Mijn doel was dan ook om nog veel meer mensen voor onze club aan het werk krijgen en dat goed te organiseren en professionaliseren. Wij zijn met het bestuur van vier naar zeven leden gegroeid, er zijn acht nieuwe commissies bijgekomen (van de twintig), dus het voelt absoluut dat de club nog meer gedragen wordt door vele handen. 

Na de aandacht voor de fysieke zaken - ik trad aan toen het derde veld geopend werd en het clubhuis er een jaartje stond- wilde ik ook meer aandacht voor het minder zichtbare: de cultuur. Hoe gaan wij met elkaar om, wat vinden wij belangrijk, wat voor vereniging willen wij zijn en hoe dragen wij dat uit? Daar hebben wij op allerlei manieren aandacht aan gegeven, bijvoorbeeld door op de witte rooksessies ook altijd een update te geven over onze missie, visie en organisatie, door sommige ALV’s ook te gebruiken om te brainstormen, door de bedank-BBQ voor alle commissieleden et cetera. De aandacht voor cultuur is in de loop der jaren ook door steeds meer commissies en mensen ondersteund, zoals Sportiviteit & Respect, Scheidsrechters, Vertrouwenspersonen en Communicatie

Transparantie en openheid over beleid en de uitvoering daarvan, vond ik ook heel belangrijk. Dat kun je als voorzitter niet altijd op alle momenten garanderen, maar waar er onduidelijkheid of conflicten ontstonden, heb ik altijd geprobeerd openheid en eerlijkheid te bevorderen. En om de focus op één club te leggen: voor jeugd én senioren, prestatie én recreatie, zaterdag én zondag.”

Wat waren voor jou momenten waar jij veel energie van kreeg?
"Dat zijn heel veel verschillende momenten geweest. Toen wij voor elkaar kregen dat ons tenue op IJburg te koop was en wij een goed sponsorcontract afsloten met Motion3. En dat wij dit later hebben uitgebreid naar een complete kledinglijn inclusief het reserve-tenue. De verlenging van het sponsorcontract met Rabobank voor vijf jaar.  En ook het moment dat wij onze clubhuismanager George vonden, en nu zijn opvolger Wouter. De vele dingen die ontstaan als leden initiatief nemen, zoals het Waterhoentjes-paasfeest, een geslaagde klusdag, het D-toernooi, de lenteborrel, het ouder-kind toernooi. Succesvolle momenten van inspraak en lobby bij de gemeente. Met als laatste mooie resultaat: afgelopen week is bekend geworden dat we er twee velden bij krijgen! De gezellige vergaderingen met mijn medebestuursleden. En ik krijg altijd energie als ik aankom bij de club en zie hoeveel mensen daar plezier beleven.”

Wat heb je van deze bestuursfunctie geleerd?
"Tijdens mijn voorzitterschap heb ik altijd fulltime gewerkt. Mij heeft dat altijd gedwongen om alleen te doen waar ik goed in ben, de rest aan anderen over te laten en dat goed te organiseren. Ik heb heel veel IJburgers leren kennen en goede, nieuwe vrienden gemaakt. Ik heb meer geleerd over hoe politiek en gemeente werken, waar ik ook in mijn werk iets aan heb. Ik heb ervaren dat iets leiden me echt ligt en ben ook in mijn werk op dat gebied een grotere uitdaging aangegaan. En ik heb de heerlijke gewoonte ontwikkeld om te wandelen in het park en even bij de club te kijken, wat ik zeker blijf doen.”

Wat wil jij je opvolger meegeven?
"Er staat een stevige club met een goede organisatiestructuur, een prettige cultuur, een ervaren technische staf en ruim honderd actieve vrijwilligers. Je kunt echt besturen en hoeft niet bang te zijn dat je dag en nacht voor de club moet klaar staan. Ik had bijvoorbeeld vaste dagen waarop ik e-mail beantwoordde en heb heel gericht aandacht aan de club besteed. Veel aanwezig zijn is niet iets wat je van een bestuurder in deze tijd kunt verwachten. De komende periode van groei, meer leden, meer velden, en een nieuw clubhuis hebben wij met dit bestuur intensief voorbereid en daar kun jij nu actief mee aan de slag.”

Heb je interesse in een rol als bestuurslid? Of wil je op een andere manier bijdragen aan onze club?  Klik hier voor de vacatureomschrijvingen. Heb je vragen of andere suggesties? Stuur dan een mail naar: [email protected].

 
27-1-2019 Bestuur